Ivan’s Chess Journey

In samenwerking met

logo de beste zet

“De Beste zet”

http://www.debestezet.nl

presenteert Schaakinfo.nl

sokolov-boek_362

Toen ik het verzoek kreeg van Erika om het boek van Ivan Sokolov van een recensie te voorzien wist ik in eerste instantie niet zo goed wat ik moest gaan verwachten. Ik benaderde het boek zoals alle andere schaakboeken die ik in het verleden heb verkregen of heb gekocht. Door het eerst maar eens door te bladeren en zonder nog een letter te hebben gelezen kreeg ik een lekker gevoel bij dit boek. Dit boek zit gewoon prettig in elkaar, het ziet er netjes uit, er zitten originele foto’s in die ik nog niet eerder had gezien, maar wat vooral direct opvalt is het overzicht en de duidelijkheid hoe partijen en varianten worden weergegeven.

Veel van mijn schaakboeken zien er als volgt uit als je ze open slaat:

morra

(prima boek hoor: The Modern Moirra Gambit)

Het is compleet, de varianten zijn uitgewerkt. Maar het kost veel zwoegwerk en uren vrije tijd om een boek van meer dan 300 pagina’s door te worstelen. En daarnaast moet ik dit soort boeken altijd met bord of computer behandelen.

Dan gelijk maar een voorbeeldje uit het boek van Ivan Sokolov

ivan

Lekker veel diagrammen, varianten krijgen een eigen alinea en als een partij te lang wordt voor een pagina gaan we gewoon verder op pagina 2,3,4 of 5. Er wordt niet ingeleverd op de kwaliteit en de leesbaarheid. Dit is een boek dat lekker leest maar waar je ook nog eens lekker in kan analyseren zonder bord of computer. De manier van schrijven roept dit ook wel een beetje bij de lezers op.

Wat het boek voor mij vooral leuk maakt zijn de verhalen om de partijen heen. Het schaakleven van Ivan Sokolov wordt in het boek aan de lezers verteld met zeer leuke maar ook zeer scherpe anekdotes. Soms zelfs zo scherp dat je je afvraagt of sommige situaties worden beschreven met een vorm van rancune of is het gewoon sarcasme. Tijdens deze recensie zal ik enkele voorbeelden willen behandelen  die op het scherpst van de snede zijn.

Opvallend is trouwens dat de omslag van het boek duidelijk de titel “Ivan’s Chess Journey: Games and Stories” draagt maar dat op de eerste pagina de titel veranderd naar “Ivan’s Chess Journey: Life and Stories”. En ik kan niet zeggen welke titel beter past. Ergens verwachtte ik een biografie of een boek met alleen maar partijen van Sokolov. Maar niets van dit alles, het boek wisselt van onderwerpen die soms niet eens logisch op elkaar aansluiten maar wat het boek wel uniek maakt.

Zo begint het boek met een hoofdstuk: Rookie Years. Maar met een Elo rating van dik 2400 ben je natuurlijk al lang geen Rookie meer als je het letterlijk neemt. Maar het inleidende verhaal maakt al snel duidelijk dat het de periode betreft waarin Ivan naam voor zich zelf tracht te maken in de top van de schaakwereld. Dat het met horde en stoten gaat mogen duidelijk zijn. Dat het niet makkelijk is wordt prachtig weergegeven in een verhaal over de “Patzer” en de “Fish”. In zijn ontmoetingen met Geller, Bronstein en vele anderen is hij zeer kritisch op zijn eigen spel. Opvallend is dat Sokolov in dit hoofdstuk geen 1 van zijn gewonnen schaakpartijen toont. De ene nederlaag na de andere volgt maar toch krijg je als lezer het gevoel dat hij steeds sterker wordt.

Daarna volgt een hoofdstuk: The Pre Computer Era

Een hoofdstuk waar ik mij zeer op verheugde maar dat eerlijk gezegd een beetje tegen viel. 2 partijen en een kort verhaal. Een verhaal dat inleidend had kunnen zijn voor een heel schaakleven. Natuurlijk wordt de hedendaagse schaakwereld gedomineerd door schaakcomputers, schaakprogramma’s, die zorgen voor de beste trainingen en opstellen van databases waar hele repertoires uit kunnen worden afgeleid. Maar de echte charme van het schaken zat toch in deze tijd van het schaken. Boeken en een bord op schoot, of liever nog met veel mensen om een bord heen waar iedereen zijn mening kon geven. Dat waren verhalen waar ik naar verlangde bij dit hoofdstuk. maar in slechts 6 pagina’s wordt dit hoofdstuk afgesloten. Maar daarna wordt het boek heel snel beter.

Het hoofdstuk “Living out of a Suitcase” is duidelijk het hoofdstuk in het schaakleven van Sokolov waar hij de beste herinneringen aan heeft. Prachtige verhalen over de landen die hij heeft bezocht en de foto’s met glimlachen van oor tot oor onder steunen dat. Volgens Sokolov:

Throughout my “living out of a suitcase” part of my life and my “lucky go happy” kind of life always stuck by me.

Dat de partij analyses er niet om liegen wil ik graag met jullie delen door middel van een voorbeeld uit de partij Sokolov – Akopian. Barcelona 1992

Wits laatste zet was dxe6 waarna voor mij de analyse begint. In het boek wordt de hele partij geanalyseerd:

ivan 1

“White constantly threatens to push g2-g4 discoordinating the black pieces. This motif will prove decisive in many lines of this game!

26. …, Txa2 if 26. …, De7 27. g4!

A) If 27. …,Pd4 White wins with a mating attack 28. Lxh6, Pxe2+ 29. Kh1, Ta-a8 30. Lx97+, Kxg7 31. Pg5!

B) 27. …Dxe6 28. …, Ld3 Black does not get enough for the piece after 28. …, Ld4+ 29. Kh1, Pxg4 30. Pg5!, Dd7 31. Dxg4

27. Lg5

During the game i thought this tempo was important. Actually 27. Ld3! with the 28. g4! threat leads to a clear white advantage.

27. …, De8

27.  …, Dc8?! (see analysis diagram)

ivan 2

A) 28. e7? is wrong due to 28. …,Pxe7!

B) 28. Lxh6! As Black’s King is deprived of the defences, the tactics work for white.

B1) 28. …, Lxh6 29. Lg4

B2) 28. …, Txe2 29. Lxg7+, Kxg7 30. e7! followed by 31. Dc3+

B3) 28. …, Pxh6 29. e7!, Txf1+ 30. Kxf1, De8 31. De6, Pf5 32. Pf6

B3.1) 32. …, Txe2 33. Kxe2, Pd4+ 34. Kd3

B3.2) 32. …, Lxf6 33. Dxf6, Kg8 34. Lf3, Pxe7 35. Txb7

28. e7!

Met deze passage wordt volgens mij zeer mooi aangetoond hoeveel aandacht er aan de gekozen partijen wordt besteed en op de juiste plaatsen zeer veel aandacht wordt besteed aan de diverse varianten die mogelijk zijn.

Maar toch zijn het niet de fraaie partijen met bijbehorende analyses die het boek zo uniek maken. Het boek staat vol met prachtige verhalen over zijn “World Championships” en “Team Triumphs” maar de verhalen in het hoofdstuk “Meeting World Greats” maken het boek speciaal. De ontmoetingen  van Board Boy tot gevreesde tegenstander komen de grote namen in een grote schaakgeschiedenis naar voren door middel van verhalen die ik nog niet eerder had gehoord. Het laatste toernooi van Tal, de vriendschap met Timman en het opnemen voor Anand zijn prestaties zijn zeer vermakelijk om te lezen.

Andere grote namen die aan bod komen zijn:

 • Tal (waarbij het verhaal tegen Akopian echt briljant is)
 • Smyslov (de oude meester)
 • Spassky (allemans vriend)
 • Timman (Wijn en nachtavonturen)
 • Anand (zoveel respect)
 • Topalov (nieuwkomer)
 • Kramnik (a star was born)
 • Magnus (nothing to add but couldend be missed)

De hoofdstukken met eindspelen, zogenaamd niet te verliezen eindspelen en de koningswandel zitten goed in elkaar maar komen voor mij op een verkeerd moment aan de orde in het boek. Als ik namelijk over het mooie verleden lees, de geschiedenis van de schaaksport is het moeilijk om terug te keren naar de oh zo moeilijke eindspelen die er zoveel worden gespeeld.

Zo begint hoofdstuk 10 – Simple Endings als volgt

Pawns

Let’s start our ‘simple endings’ chapter with an ‘easy’ pawn ending. i remember a nice example from my ‘school boy’ chess education. An instructive east technical plan displayed by the young Kasparov.

Svesnikov, Evgeny vs. Kasparov, Garry USSR 1979

ivan 3

39. Ka1

The kingside is fixed, Kasparov just needs to liquidate the queenside to avoid White’s counter play and ensure his King’s passage to the kingside, collecting the white pawns. It is done in an easy and instructive manner.

39. …, a4 40. bxa4, Kxa4! 41. Kb1, Ka3 42. Ka1, b4 41. Kb1, b3 0-1

Niets mis mee natuurlijk maar het hoofdstuk past gewoon minder goed in het boek ondanks dat het heel leerzaam is. Ik had graag nog wat extra verhalen gelezen ondersteund met goede partijen en analyses.

Dan als laatste de scherpte van Sokolov:

Na het behalen van de Europese titel voor landen teams in 2005 en het binnenhalen van het beslissende punt door Sokolov schrijft hij het volgende: ” We were celebrated in the Netherlands, greeted by a pilot on our flight back home, we received a huge press conference at the Schiphol airport. I was named ‘an honorary’ citizen in the city where i lived (Lelystad) and each player received beautiful Flowers!. As it will turn out ‘ beautiful flowers’ remained our only ‘bonus’ for this historic achievement! This ‘beautiful flowers’ ‘bonus’ opened my eyes about the current social status of chess in the Netherlands!

En toen ik het las had ik er moeite mee. Is het Sarcasme, is het Rancune of is het teleurstelling in alles wat met schaken te maken heeft als je net de top hebt weten te bereiken en het nooit meer beter wordt. Ik vind het in ieder geval niet het fijnste stukje in het boek. Ik denk dat Sokolov ook voldoende heeft kunnen profiteren van de faciliteiten die Nederland hem heeft geboden.

 

Conclusie;

Ik vind het een hoogstaand werk van een voor mij tot dit boek onbekende uitgeverij. Ik ben zeer blij  dat ik het boek nu in mijn bezit heb en zou het een ieder aanraden om te lezen,al is het alleen maar voor de super leuke verhalen die er in staan.

Pluspunten:

 • De verhalen zijn geweldig
 • de partijen zijn goed en duidelijk verwerkt
 • Het boek is overzichtelijk en ook goed te lezen en te volgen zonder een schaakbord binnen handbereik te hebben.
 • Het is leerzaam en oprecht

Minpunten:

 • In sommige fases is het boek niet logisch opgebouwd en hadden bepaalde hoofdstukken meer aandacht kunnen krijgen.
 • In het boek staan verhalen en uitspraken waar je soms moeite mee kan hebben dit komt natuurlijk voort uit het feit dat het vaak om meningen gaat en daar hoeft niet iedereen het mee eens te zijn.

Het boek is voor 28,95 euro te bestellen in de webshop van “De Beste zet” via onderstaande link.

logo de beste zet

http://www.debestezet.nl/catalog/product_info.php?cPath=81&products_id=3182

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *